Бельгійці в революційній Україні 1917-1918.  Згадуючи “забутий” епізод європейської історії

Бельгійці в революційній Україні 1917-1918. Згадуючи “забутий” епізод європейської історії

26 лютого 2018 року Посольство Бельгії в Україні організувало конференцію для вшанування 100-ї річниці перебування бельгійського автобронедивізіону в Україні.  Цей захід відбувся у рамках програми бельгійського уряду, що спрямована на вшанування сторіччя Першої світової війни. Таким чином дипломатичні представництва Бельгії по всьому світу прагнуть нагадати про важливість та актуальність пам’яті про війну.

Звернення до теми історії бельгійського автобронедивізіону (фр. АСМ – auto-canons-mitrailleurs), що на боці Антанти брав участь у бойових діях на Західній Україні та перебував у Києві в буремних 1917-1918 роках, як спільної і маловідомої сторінки нашої історії, покликане актуалізувати вивчення подій столітньої давнини та їх впливу на подальшу історію нашої Батьківщини. Цього року ми відзначаємо 100-річчя Української Революція, одного з найскладніших періодів Української історії яка також відсилає нас до подій на Східному фронті бойових дій.

 

З вступним словом до учасників звернулися :

  • Пан Олексій РЕЗНІКОВ, Заступник міського голови
  • Й.В. Пан Люк ЯКОБС, Посол Королівства Бельгія.
  • Пан Роман ТИЧКІВСЬКИЙ, Генеральний директор Української Академії Лідерства.

 

Лекторами заходу стали письменник Август Тірі (Бельгія) та кінорежисер  Арнаут Хаубен (1976).

Август Тірі (August Thiry) нар. 1948 року, доцент журналістики в Інституті Лессіуса в Мехелені, Бельгія.

Автор численних рецензій, репортажів для бельгійських газет і журналів. Автор книг “Грецький вогонь”, “Земля обітниць”, “Мелехен над Тигрісом”, “Пілігріми великої війни”, “Герої короля Альберта”.

Видання Тірі українською підготовлені видавництваом “Темпора” :

На периферії війни: Бельгійський бронедивізіон в Україні. 1916-1918  [Текст] / Август Тірі  – К. : Темпора, 2010. – 128 c.

Пілігрими Великої війни. Одіссея бельгійського бронедивізіону у 1915-1918 роках [Текст] / Август Тірі ; [пер. з нідерл. Н. Карпенко]. – К. : Темпора, 2010. – 237 с.

Арнаут Хаубен (Arnout Hauben) нар. 1976 р. бельгійський телевізійний директор і репортер, випускник кіношколи Сінт-Лукаса в Брюсселі. Відомий проектами “Man bijt hond”, “At war”, “Under Flemish Fields”, “Unsung Heroes”.

Партнером конференції стала Українська Академія лідерства. Студенти Академії доклали чималих зусиль щоб знайти документальні свідчення бельгійської присутності в Києві 1917-1918 років. Багато матеріалів були показані публічно вперше.

Більше 200 учасників, зокрема фахівці, що працюють у сфері політики пам’яті відвідали конференцію. А також фрілансери, волонтери, студенти, журналісти, члени ГО, дослідники з суміжних галузей.

В цілому, симпозіум дав унікальну можливість для налагодження подальшої співпраці між дослідниками, активістами неурядових організацій. На лекціях, зокрема, був присутній Посол Бельгії в Україні, пан Люк Якобс, Мінстр-Радник Мішель Версаль.

Модератор Роман Неколяк, аспірант Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, стажер музею “У фламандських полях” (м. Іпр, Бельгія), волонтер ГО “Поруч“.

Місце проведення : Колонна зала, Київська міська державна адміністрація
Фото : Marichka Nadverniyk

Репортаж в новинах (4.00 хвилина)

http://1tv.com.ua/video/17957

Хочете дізнатися більше про співпрацю України та Бельгії?

Повна розповідь про автобронедивізіон у статті Августа Тірі “Бельгійці в революційній Україні” за редакцією Пітера Дікінсона у 08/2017 випуску журналу “Business Ukraine”. Електронна версія :  https://issuu.com/businessukrainemagazine/docs/08_3a2017