“Гендер – імітація без оригіналу” – лекція шведської стажистки ВГО “Поруч”

“Гендер – імітація без оригіналу” – лекція шведської стажистки ВГО “Поруч”

Як ми уже повідомляли раніше, 20 лютого в Американському домі Києва за організації ВГО «Поруч» наша стажистка зі Швеції Юстін Сантана Міранда – експерт у гендерних питаннях – провела лекцію  під назвою “Гендер – імітація без оригіналу”.

За словами самої Юстін, “мета цієї лекції полягала у тому, щоб учасники змогли зрозуміти основну концепцію гендеру та цікаво обговорити різні аспекти гендеру; як сприймаються у суспільстві гендер, гендерна нерівність, гендерні норми тощо”.

Лекція також включала для учасників посилення практичної обізнаності щодо гендеру та підготовки їх до важливості включення гендерної точки зору в усі частини суспільства та повсякденного життя.

На самому початку лекторка наголосила на тому, що, “коли ми говоримо про стать, ми повинні пам’ятати, що це не стосується нашої біологічної статі, яку ми отримуємо при народженні, а скоріше – усього спектру гендерних ідентичностей, які існують”.

На думку експерта, хоча наш гендер може починатися відносно нашої статі, але тільки цим він не обмежується. Гендер особистості – це складний взаємозв’язок між трьома вимірами:

“ТІЛО, ІДЕНТИЧНІСТЬ І ВИРАЖЕННЯ.

– Тіло: це вимірювання відноситься до нашого фізичного тіла, нашого досвіду свого власного тіла, як суспільство розділяє тіла за статтю та як інші взаємодіють з нами на основі нашого тіла.

– Ідентичність: цей вимір означає наше глибоко вкорінене,  внутрішнє відчуття себе, як чоловіка, жінки, суміші обох або нікого з цих. Це означає, кого ми внутрішньо знаємо як себе. Я можу мати тіло жінки, але ідентифікувати себе чоловіком.

– Вираження: це стосується того, як ми представляємо нашу стать у світі та як суспільство, культура, спільнота й сім’я сприймають, взаємодіють і намагаються сформувати наш гендер. Гендерні вираження також пов’язані з гендерними ролями та тим, як суспільство використовує ті ролі, щоб спробувати забезпечити відповідність сучасним гендерним нормам.

Кожен із цих показників може сильно відрізнятися в залежності від цілого ряду можливостей. Особистісний комфорт у своєму гендері  пов’язаний з тим, наскільки ці три виміри відчувають гармонію”.

Одна з важливих розбіжностей, що була обговорена під час лекції, – це різниця між гендерною та сексуальною орієнтацією. Вони часто неправильно вважаються одним і тим же. Однак гендер та сексуальна орієнтація є двома різними аспектами нашої ідентичності. Гендер в особистісному плані означає, як ми бачимо самих себе. Тим часом, сексуальна орієнтація є міжособистісною. А це означає, в кому ми фізично, емоційно та/або романтично зацікавлені.

Також під час лекції були обговорені та проаналізовані такі аспекти, як гендерна нерівність, привілей, LGBTQI+ права та гендер на практиці за допомогою вправ і коротких відеороликів.

Посилання на відео, використані у презентації, додані тут:

– Відео про важливість наших слів та дій щодо дітей:

https://www.youtube.com/watch?v=6O9BKRJDqNA

– Відео про гендерну рівність та привілеї:

https://www.youtube.com/watch?v=7n9IOH0NvyY

– Відео з прикладами того, як на практиці діє гендерна рівність:

https://www.youtube.com/watch?v=SfEncnAyf9w