Завершився молодіжний обмін “Discover! Create! Innovate!”

Завершився молодіжний обмін “Discover! Create! Innovate!”

Завершився молодіжний обмін “Discover! Create! Innovate!”, що проходив з 1–8 грудня 2017 в місті Мажейкяй, на заході Литви. У проекті взяли участь 40 учасників з 4 різних країн: Україна, Литва, Польща та Румунія. Мені пощастило представляти Україну у складі чудової команди. Хочу подякувати відправляючій організації – волонтерському проекту «Поруч» за допомогу і координацію під час проекту, одне задоволення мати справу з професіоналами!

Мета проекту полягала в особистому розвитку та комунікації, покращенні свого потенціалу, поглиблення знань та навиків соціального підприємництва, вирішення проблем працевлаштування для молоді. Під час обміну учасники працювали над своїми бізнес ідеями у п’яти інтернаціональних командах, метою яких було розв’язати соціально важливі проблеми з перспективою монетизації. Учасники навчилися працювати в команді, дізналися про SWOT-аналіз, брендування та візуалізацію, принципи маркетингу, створення логотипу, опанували техніку презентації проектів, ораторського мистецтва, дискусій, а також на практиці відчули, що означає почати свій бізнес – від ідеї до її реалізації.

На прикладі української мережі бізнес-інкубаторів YEP і провідної кейс-спільноти CASERS.org., учасники дізналися про проекти в Україні. Також ми мали змогу познайомитися з веденням бізнесу у Литві, учасники відвідали домашню пекарню “Vaidos šakočiai”, де виготовляють традиційний литовський торт «Шакотіс» (у перекладі з литовської – «гіллясте дерево»). До речі, він занесений до Литовського національного фонду кулінарної спадщини, випікається на відкритому вогні і має форму ялинки.

Кожний вечір учасники знайомилися з культурою і традиціями інших країн: відео презентації, пісні, танці, цікаві факти та смачне частування. Також незабутнім було знайомство з традиційними латвійськими танцями (Kauškutis) в культурному центрі Мажейкяй.

Для нас була організована екскурсія до узбережжя Балтійського моря. Ми відвідали відоме курортне місто Паланга, що займає 25 км узбережжя і відоме своїм чистим, насиченим йодом повітрям; третє за величиною місто Литви – Клайпеду, де знаходиться один з найбільших балтійських портів та озеро Мастіс, на березі якого розташоване невелике містечко Тельшяй. Таким чином, ми ближче пізнали країну, її історію і культуру, побачили головні національні пам’ятки.

Молодіжний обмін був організований благодійним фондом “G Children’s World”. Окрема вдячність Gabriele Gineityte, Sandra Galdikaitė та Jurate Gineitiene за Ваші зусилля, натхнення і організацію програми обміну, а також можливість долучитись до проекту.
На проекті панувала творча та дружня атмосфера, дякую всім учасникам за цей незабутній досвід!”- відгук однієї з учасниць проекту у Литві, Сани Лісової.