Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

В результаті різних життєвих ситуацій доля складається так, що люди нерідко втрачають здоров’я назавжди. Жахливо те, що майже кожен, хто має інвалідність, хоча б раз відчував на собі упереджене ставлення суспільства й неможливість жити так, як би хотілося. Це – не справа одного, це стосується кожного! Саме тому 5 травня відзначається міжнародне свято, метою якого є залучення громадськості до загального завдання, проблеми, ідеї – до боротьби за права людей з інвалідністю.

5 травня 1992 року – саме в цю дату люди з інвалідністю одночасно в 17-ти європейських країнах провели день боротьби за дотримання рівних прав і проти дискримінації громадян з фізичними, психічними чи сенсорними порушеннями. Акція здобула підтримку громадськості та стала традиційною. З того часу подібні заходи є регулярними, а їхня головна ідея – створювати умови, спрямовані на подальшу інтеграцію людей, що мають інвалідність, у суспільне життя.

За даними ООН, з усього населення Землі – а це понад 7 мільярдів людей – більше 1 мільярда, що відповідає 15 відсоткам населення світу, мають ту чи іншу форму інвалідності. Тобто мова йде про кожного сьомого громадянина!

Цей День нагадує всім, що боротися є за що, а головне – за кого, адже:

  • понад 100 мільйонів людей з інвалідністю – діти;
  • діти, що мають інвалідність, майже в чотири рази частіше піддаються насильству, ніж ті, хто її не має;
  • 80% усіх людей з інвалідністю мешкають у країнах, що розвиваються;
  • 50% людей з інвалідністю не можуть дозволити собі послуги в галузі охорони здоров’я.

І майже 3 мільйони з них – це громадяни України, 80% з яких – люди працездатного віку, що можуть заробляти, платити податки та витрачати кошти в кіно або кафе.

Дискримінація людей з інвалідністю приймає різні форми, включаючи фізичні та соціальні бар’єри. Важливим є те, що від цього страждає все суспільство, адже втрата такого вагомого потенціалу суттєво збіднює людство.

Треба усвідомлювати, що боротьба триває не один календарний день, а протягом усього людського життя. І це головне. 5 травня  має бути для всіх іще одним нагадуванням про обов’язок кожного громадянина поважати людську гідність і незалежність, індивідуальність і права!

Автор: Анна Лащонова