Форум – це найпотужніша загальнонаціональна платформа

16-17 листопада у НСК “Олімпійський” (м. Київ) Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину “Єднання” провів VІ Форум організаційного розвитку громадянського суспільства України, у якому взяли участь і виступили з доповідями й експерти ВГО “Поруч” Марія Тищенко та Юрій Орел.

Форум – це найпотужніша загальнонаціональна платформа для обговорення головних питань та визначення трендів розвитку. Ось уже вшосте поспіль 1000 учасників з України та інших країн зібралися в листопаді на НСК “Олімпійський”, щоб обмінятися досвідом, знайти нових партнерів та донорів, навчитися новим інструментам роботи. Форум об’єднав не тільки громадські та благодійні організації, а й представників влади, медіа, бізнесу, міжнародної донорської спільноти. “Ми хочемо допомогти громадам-партнерам програми DOBRE побудувати сильні громадські організації та підвищити рівень залученості громадян до прийняття рішень.

Чому це важливо? Тому, що реформа децентралізації передбачає прийняття рішень на місцевому рівні. Вгадайте, кому саме належить громада? Правильно, її мешканцям. Реформа децентралізації посилює голос громади. Мешканці самі обирають місцеву владу та голову громади. Вони бачать, що зроблено в громаді, а на що потрібно звернути більше уваги.То чому би не надати їм більше інформації, залучитися їх підтримкою раніше, та надати їм можливість висловити свої потреби та пріоритети? Надати їм механізми допомоги місцевій владі та впливу на прийняття рішень. Надаючи громадам ці можливості, ми допомагаємо їм зростати, сприяючи успішному впровадженню реформи децентралізації”, – зазначив Беррі Рід, директор програми DOBRE на Форумі організаційного розвитку.

Тема Форуму 16 листопада – “Практики свободи”. У головному фокусі цього дня розглядалися спроможності, котрі треба зміцнити громадським і благодійним організаціям, аби свобода перетворилася із недосяжного філософського поняття на щоденну рутину кожного українця. Чотири головні тематичні блоки Форуму відображали найважливіші “практики свободи” громадських і благодійних організацій: незалежність (фінансова сталість, паритетні стосунки з владою); суспільний “мандат довіри” (практикування декларованих цінностей, дійсне лідерство змін); залучення громадян та громад, громадянська освіта; секторальна і міжсекторальна співпраця (партнерства та коаліції, залучення бізнесу).

Тема Форуму 17 листопада – “Кому належить наша громада?” Другий день був повністю присвячений практикам та інструментам роботи у громаді. Учасники ділилися кращими практиками залучення громади, дізнавалися про нові інструменти та прийоми, порівнювали себе з рештою світу. Звісно ж, не залишився осторонь і процес децентралізації. Саме тому для представників нашої команди “Поруч”, яка працює з локальними спільнотами й територіальними громадами, другий день Форуму став, дійсно, багатим на відкриття.