“Школа Волонтерів” в Краматорську

“Школа Волонтерів” в Краматорську

23-24 вересня в Багатофункціональному соціальному центрі м. Краматорськ стартувала «Школа волонтера». На запрошення БФ «Карітас Краматорськ» менторами перших двох занять стали експерти ВГО «Поруч» Надія Говорун та Віра Усик.

В перший день учасники отримали базову інформацію щодо волонтерства, цінностей та принципів волонтерів, ознайомилися з короткою історією волонтерського руху у світі та діяльністю перших видатних волонтерів, а також отримали знання з аспектів волонтерської діяльності в Україні сьогодні. Команди взяли участь в активізаційній вправі «Глобальні зв’язки – локальні дії», метою якої було встановити зв’язок між глобальними та локальними проблемами, а потім виконали вправу «Картування громади», в рамках якої намалювали мапу міста, позначивши місця, що потребують втручання волонтерів. Не менш цікаво лекторами була представлена тема «Комунікації в проектній діяльності». Нові знання щодо невербального спілкування майбутні волонтери закріпили командною грою «Грецькі канікули».

Другий день розпочався з гри «Правда-неправда», що була направлена на ілюстрування негативної ролі стереотипів у нашому суспільстві. Разом лектори та учні розглядали тему «Як громадяни впливають на вирішення проблем громади» та виконували вправу «Щаблі влади», котра дала змогу учасникам Школи відчути себе у певній соціальній ролі. Під час вправи «Світове кафе ідей» команди візуалізували вирішення конкретної проблеми та презентували своє бачення шляхів рішення та своєї активної участі в цьому процесі. Завершальним етапом стала гра-квест «Волонтерськими шляхами», спрямована на закріплення вивченого за два дні матеріалу, а підсумки підбили, створивши власну соціальну мережу.

Ми дякуємо усім учасникам за активність, а організаторам – за запрошення!