Експерт ВГО “Поруч” взяв участь у конференції, присвяченій кібервійні Росії в Україні та за її межами

Експерт ВГО “Поруч” взяв участь у конференції, присвяченій кібервійні Росії в Україні та за її межами

Протягом 5-10 лютого цього року експерт ВГО «Поруч», доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних та комунікаційних систем Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, заступник головного конструктора АТ “Інститут інформаційних технологій” Олександр Потій взяв участь у конференції, присвяченій кібервійні Росії в Україні та за її межами, організованою Атлантичною радою спільно з Фондом Віктора Пінчука та Техаським університетом “A&M”-Сан-Антоніо.

Конференція складалася з двох частин, перша з яких відбулася у м.Вашингтон у штаб-квартирі Атлантичної ради, а друга – в Техаському університеті у м.Сан-Антоніо.

Американці зіткнулися з величезною кількістю кібероперацій Кремля під час останньої президентської кампанії. Досвід України у цій проблемі передує досвіду Америки. Росія вже давно веде гібридну війну в Україні, використовуючи її як полігон для операцій, починаючи від дезінформаційних кампаній до кібератак, спрямованих на електромережу та інші критичні інфраструктури, а також – на постійну військову присутність на сході України. Але тепер російська кіберагресія  простягнулася за межі своїх сусідів і потребує трансатлантичних відповідей.

Оскільки технології випереджають розвиток заходів безпеки, кіберзагроза для Заходу буде тільки продовжувати зростати. Кібероперації Москви спровокували міжнародне занепокоєння з приводу характеру онлайн-дезінформації, кібербезпеки та ролі технологій у демократичному дискурсі.

На вищезгаданій конференії Атлантична рада об’єднала експертів, розробників політики та ключових зацікавлених сторін, щоб обговорити загрозу в Україні та за її межами, а також і більш широкі цілі Росії. У зв’язку з цим Олександр Потій провів лекцію-семінар під назвою “Полігон: Досвід України з російськими кібератаками”.