У Києві оголошено про результати соціального проекту «Школа Волонтерів»

У Києві оголошено про результати соціального проекту «Школа Волонтерів»

26 січня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі були оголошені результати соціального проекту «Школа волонтерів». Цей проект був реалізований протягом жовтня–грудня 2016 р. Всеукраїнською громадською організацією «ПОРУЧ» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням Уряду Німеччини.
Протягом трьох місяців було проведено триденні навчальні тренінги для місцевих активістів із залученням вимушено переміщених осіб (ВПО) у 5 містах (Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Краматорську та Сєвєродонецьку).За результатами проекту успішно досягнута його фінальна мета – у 5-ти регіонах створена нова мережа активістів, здатних розвивати ефективний діалог між громадою та представниками влади, під час реалізації соціальних проектів. Загалом у проекті взяли участь близько 200 волонтерів різних професій віком від 18 до 60 років, з яких 32 учасники – вимушені переселенці.
Ще один з результатів проекту «Школа волонтерів» – локальні активності, створені його випускниками, серед яких:
  • «Майстерня святого Миколая», під час якої семінаристи, діти військових, поліцейських та самі патрульні м.Дніпро малювали листівки для дітей Донбасу до дня св. Миколая;
  • Тренінг «Дебати», що було проведено Донецьким обласним дитячо-молодіжним центром спільно з федерацією дебатів України на базі Донбаського інституту Техніки та Менеджменту;
  • Майстер-класи з виготовлення виробів ручної роботи для дітей з інвалідністю та дітей ВПО у м. Краматорськ;
  • Акція «Крила янгола», яка була присвячена вшануванню дітей, життя яких забрав голодомор 1932-1933 років;
  • Флешмоб на залізничному вокзалі м.Дніпро для привітання з Щедрим вечором бійців АТО та гостей міста;
  • Акція «Подаруй українську книгу бібліотекам Донбасу», до якої долучилися випускники школи волонтерів м. Запоріжжя, м. Дніпро, м. Харків, які надіслали більше 1000 книг у Луганську та Донецьку область;
  • Різдвяний Бал «Мужність та Грація» з метою реабілітації бійців АТО, який організували волонтери м.Дніпро;
  • Форум «Енергія поколінь», основна мета якого – співпраця молоді та людей старшого віку.

Тищенко Марія, ВГО “Поруч”
В усіх регіонах навчання відбувалося за підтримки місцевих громадських об’єднань, вищих навчальних закладів, органів місцевого самоврядування.
Спеціально для цього проекту експерти ВГО «Поруч» розробили навчальний посібник для проведення тренінгів з волонтерами різної вікової категорії, в розділах якого розкриваються такі питання як:
  • правові основи та цивільно-правова відповідальність здійснення волонтерської діяльності в Україні;
  • проектний менеджмент та комунікаційна компетентність волонтера;
  • активаційні вправи з сталого розвитку громади та ефективної взаємодії у форматі «громада – влада»;
  • перша медична допомога та практичні інструменти саморегуляції;
  • сутність волонтерства й історія волонтерського руху в світі та в Україні.

Maik Matthes, GIZ
«Школа Волонтерів» – це проект, спрямований на популяризацію ідей волонтерства, підвищення рівня обізнаності активних громадян про історичний досвід волонтерської діяльності у світі, заохочення внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) до активної участі в суспільному житті своєї громади, об’єднання ВПО і громади задля досягнення взаємних цілей та створення позитивного іміджу України.

 

Відео з підсумкової конференції в Українському кризовому медіа центрі :