11 листопада, у Києві відбулась перша робоча зустріч команди проєкту «School Food Generation» з представниками центральних органів виконавчої влади, які дотичні до тематики впровадження безпечного харчування в закладах освіти.
Протягом 3 годин учасники заходу знайомились з презентацією проєкту, обговорювали етапи його реалізації, ділилися своїм баченням побудови конструктивної співпраці.
«Звичайно, напередодні були деякі побоювання щодо результативності зустрічі та досягнення основних цілей – налагодження ефективної комунікації для створення робочої групи на центральному рівні. Перша зустріч, карантинні обмеження – частина учасників бере участь онлайн, інші учасники знаходяться в залі, чи усі знайдуть спільну мову і розуміння важливості спільної діяльності?» – розповідає Дмитро Вітвіцький, керівник проєктної команди ВГО «ПОРУЧ». – Проте необхідно зазначити, що усі без винятку учасники робочої зустрічі підійшли до її проведення з відповідальністю».
З інформацією про впровадження системи НАССР в закладах освіти виступили представники Міністерства освіти і науки Владислав Дементьєв, Марія Дробот, Вікторія Джус.
Ірина Сорока, представниця ДУ «Центру громадського здоров’я» МОЗ, проінформувала про роботу, яку здійснює ЦГЗ з реформування системи шкільного харчування і популяризацію здорового харчування серед учнів. Зокрема про розробку ЦГЗ рекомендацій до харчування в умовах пандемії COVID-19. «Проєкт має амбітні цілі, дуже добре що до заходів залучаються діти та їх батьки. Ми двома руками – за!» – сказала на закінчення свого виступу Ірина Сорока.
Виступи та оприлюднена інформація були дуже корисними для напрацювання спільних дій. Цікава статистика з проблематики харчування була наведена під час виступу представниці Держпродспожівслужби України Оксани Новохатньої, яка наголосила на важливості спільних дій.
«Необхідно зазначити, що сама реалізація проєкту є надзвичайно актуальною в контексті виконання Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій український школі, яка схвалена в травні цього року Указом Президента. А співпраця з центральними органами виконавчої влади сприятиме реалізації Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, який був затверджений розпорядження Кабінету Міністрів України 5 серпня. Окремо хочу сказати про важливість налагодження конструктивної співпраці з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, яке є головним провайдером формування політики НАССР в країні. Загалом основним лейтмотивом проведеного заходу є достатньо високий рівень мотивації для проведення змін в системі харчування в освіті. Наступний наш крок – це створення робочих груп на регіональних рівнях», – підсумував проведений захід Дмитро Вітвіцький.