12-17 лютого відбувся Другий Модуль тренінгового навчання з впровадження стандартів НАССР в закладах освіти. Участь у ньому взяли освітяни, кухарі, представники місцевих управлінь освіти та органів місцевого самоврядування, — ті, хто дотичні до впровадження цих стандартів.
Модуль складався з двох циклів тренінгів по 3 дні, відповідно учасники були поділені на дві групи.
Тренерами програми були:
Наталія Сілонова, PhD, консультант та аудитор систем управління безпечністю харчових продуктів, спеціаліст з розроблення систем управління безпечністю харчових продуктів. доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів і природокористування України,
Юлія Слива, PhD, консультант та тренер з впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів, аудитор з ISO 22000, FSSC 22000, GLOBALG.A.P, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Заняття тривали від ранку до вечора. Лекції були поєднані з різними практичними заняттями. Зокрема, йшлося про програми-передумови щодо належного планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень, щодо стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування, а також заходів щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок, щодо стану комунікацій, безпечності води, льоду, пари, допоміжних матеріалів, що контактують з харчовими продуктами тощо. Всього було розглянуто 10 тем.
І щовечора учасники отримували домашні завдання на наступний день, а в кінці курсу — домашнє до наступного модуля.
Також багато практичних питань учасники модулів обговорювали у позанавчальний час, ділячись досвідом і власними напрацюваннями, а також практичною користю від тренінгів.
«Після першого навчального модуля у наших закладах, наших харчоблоках відбулися певні зміни, — зауважує Лариса Дворецька, директор Вознесенської гімназії №1. — По-перше, ми почали краще розуміти сутність програми. Якщо до першого навчання вона виглядала для нас дещо теоретично, то завдяки практичним завданням, які ми тут виконуємо, тим кейсам, які для нас підготували тренери, ми починаємо вбудовувати цю програму у нашу конкретну щоденну діяльність. Також у своїх територіальних громадах ми проводили подібні зустрічі, заняття з керівниками закладів освіти. І це, на мою думку, дасть також певні позитивні зміни, адже фахівці-практики нам тут допомагають знайти відповіді на конкретні практичні запитання, які виникають у нашій діяльності».
«НАССР — це не про якість, це не про смак, це про безпеку харчування. Це про 13 програм-передумов, які покликані створити порядок дій та контроль інфраструктури для безпечності харчового продукту від постачальника до споживача, як то кажуть, від ферми до виделки, — говорить Ірина Красноярова, директорка Маріупольської школи №33. — Нам стало більш зрозуміло що це таке, що це за програми завдяки цьому тренінгові, програмі, яку організувала ГО «Поруч» в особі Надії Стець та Дмитра Вітвіцького. Ми мали можливість відвідати цю програми, яка дає нам зрозуміти, що маємо робити у закладах освіти, щоби впровадити цю систему. НАССР — це про розподіл відповідальності, алгоритм дій, це про моніторинг процесів, про комунікацію та співпрацю. Ми вже створили у нашому навчальному закладі групу НАССР, у яку увійшли адміністрація, кухарі та батьки. Ця група матиме можливість мінімізувати ризики у нашому харчоблоку. Всі знання, які ми отримали, ми будемо впроваджувати у нашому закладі освіти. Але є розуміння того, що на жаль НАССР не може бути застосований, поки не відбудеться модернізація харчоблоку. Тому це питання до держави, до нашої територіальної громади, щоби допомогли це зробити».
Також учасники модуля зазначали, що необхідно покращувати законодавчу базу і це робити комплексно.
«Нам, як практикам, була дуже необхідна підтримка законодавства. Бо змінюються закони не лише загальноосвітні, але й змінюються закони, які корегують організацію шкільного харчування, — говорить Ірина Горобинська, директор школи №5 Сєверодонецька. — Доброю допомогою у цьому стали нові методичні настанови, новий санітарний регламент. Однак що не так. Досі не затверджений проект, який буде регламентувати нові норми харчування. І керуючись старими нормами, але маючи нові методичні настанови та новий санітарний регламент, у нас наступає колізія».
Наступний тренінговий модуль у рамках програми з підготовки експертів відбудеться в квітні 2021 року.